puţină seriozitate

10 motive pentru care viața e mai bună cu un câine

Azi, de Ziua internațională a câinelui, vreau să vă zic o parte dintre motivele pentru care viața e mai bună cu un câine. Așa cum le văd și le trăiesc eu.

De patru ani, o lună și două zile, un suflet cu ochii mari și patru lăbuțe îmi face fiecare zi mai bună: Iuni – ‘înveliș’ de Lhasa Apso cu Bichon și atitudine de Rottweiler cu Pitbull.

  1. Face pe el când ajungi acasă. Ce om din viața ta a făcut asta de fericire?

Ieși din casă să duci gunoiul? Te duci la magazin? Lipsești o oră, două, trei, patru? Nu contează. Când ajungi acasă, se poartă de parcă nu te-a mai văzut de un an, doi, trei. Pentru mine, asta înseamnă că fiecare minut îmi duce dorul. E frumos. Și e reciproc.

2. Înveți ce înseamnă iubirea și loialitatea

Aș minți dacă aș spune că n-am fost crescută cu iubire. Totuși, iubirea pe care ți-o oferă un câine e diferită. Nu are limite. Tu ești tot Universul său. Și te învață să iubești la fel – fără limite. În definitiv, pentru iubitorii de animale, un câine e ca un copil. Pentru mine, e un copil. Primul copil.

3. Nu mai stai plecat mult timp de acasă

După ce l-am adus pe Iuni acasă, m-am gândit serios la cum aș putea să nu mai petrec timp inutil departe de el. Am ajuns să-mi schimb jobul și să fim unul lângă altul aproape 24/24 în fiecare zi. Dacă aș da timpul înapoi, aș face-o din nou, doar că mai devreme.

A, tot aici… Dacă ieși în oraș, nu apuci să cheltui prea mult pentru că, cel mai probabil, începe să ți se facă dor de copilul tău blănos și faci cumva să te întorci mai repede. Ai oricum nevoie de banii ăia pentru tuns, tratamente, hăinuțe, vaccinuri, deparazitări… Așa că, win-win.

4. Casa e mereu plină

Te urmează peste tot, doarme cu tine, te trezește, sare peste tine, îți aduce jucăria în formă de morcov când gătești, e destul de amabil să te ajute cu mâncarea din farfurie dacă te vede chinuindu-te, stă lângă cadă când faci baie, te veghează dacă observă că ți-e rău… și câte și mai câte. Practic, nu ești niciodată singur în casă. Ai o umbră cu blăniță și nas umed.

Exemplu: S-a întâmplat ca logodnicul meu să respingă apelurile de la muncă, atunci când credea că e alarma de dimineață. Acționând cu spirit civic, Iuni s-a gândit să-i dea o limbă pe față. Astfel, a înțeles că nu visează și că are la dispoziție două minute să plece de acasă. Mulțumim, Iuni!

5. Dacă ești singur/ă, un câine e un ‘detector’ de oameni nepotriviți

Până să apară viitorul soț în viața mea, Iuni, care e și ca un bodyguard când ieșim afară, a avut grijă să-mi arate cine merită și cine nu. Pe limba lui, mi-a spus. Și nu pot să zic acum decât că a avut dreptate. În toate privințele. Când vine vorba de animale, oamenii nu se pot preface mult. Așa că, good job Iuni, love u.

Pe mine m-a și ajutat să aleg omul potrivit.

6. Poți să pleci în vacanță doar cu el și nu o să te plictisești nicio secundă

Nu o dată am fost plecată în vacanță doar eu cu Iuni. Doamne, și ce tare a fost! Crezi că m-am plictisit vreo secundă? Din contră. Una dintre cele mai mișto amintiri, în contextul ăsta: pe plaja Modern, la apus, alerga în jurul meu. Eu după el, el după mine. Apoi, pe la trei dimineața, am stat ca proștii singuri pe plajă. El dormea în brațele mele, iar eu mă uitam după stele căzătoare și-mi puneam dorințe.

7. Poți deveni ‘de temut’ pentru oricine încearcă să se atingă de el

Înveți ce înseamnă grija și responsabilitatea. Deci, de patru ani, o lună și două zile, am devenit bodyguard-ul lui. La fel cum și el e al meu. – Dacă stăm pe bancă și trece cineva prin fața noastră, se transformă. Cum și-a permis cineva să facă asta?! – Revenind… de la coșmaruri în care cineva ți-l răpește la a fi cu ochii în patru când ieșiți la plimbare e doar un pas. Și tot așa, începi să educi oamenii care pun mâna pe câinele tău fără să întrebe dacă e OK. De asemenea, eu nu înțeleg, spre exemplu, cum naiba poți să-ți legi câinele în fața unui hypermarket și tu să te duci la cumpărături, să stai o oră, două, ca și cum totul e în regulă. Mai bine fac o sută de drumuri spre casă și-n apoi decât să nu-l știu în siguranță.

8. Curățenia nu ți se mai pare un chin. E ceva ce faci de drag, pentru binele lui

Când sunt pui, cățeii au tendința de a băga în gură tot ce prind. Ți-a căzut încărcătorul din geantă și ai uitat să-l ridici? Ehe, asta n-o să se mai întâmple. Dacă vrei să-l mai ai, o să fii atent să-l pui la locul lui. Alte cabluri înșirate peste tot prin casă? Crede-mă, o să găsești o soluție și să arate bine, și să nu fie un pericol.

Documente lăsate în rafturile de jos ale corpurilor de mobilier?! O idee proastă. Nu știi cum i se face poftă să mănânce niște hârtie… Am pățit în timpul facultății.

9. Ziua ta de naștere nu mai e cea mai importantă, ci a lui

Nicio petrecere de ziua ta de naștere nu se compară cu momentul în care cumperi baloane și alte chestii de genul pentru ziua lui de naștere. Și atunci nu te mai uiți la bani. 400 de lei pentru câteva decorațiuni și un ham? O da, nicio problemă! Când vine vorba de tine însă, după o perioadă a vieții, începi să te zgârcești…

10. Îmi e milă de nefericitul hoț care s-ar putea gândi să se apropie de casa noastră la mai puțin de 100 de metri

Așa cum v-am zis deja, Iuni începe să facă urât și dacă trece cineva prin fața noastră, cât noi stăm pe bancă. Nu vreau să-mi imaginez ce rasă de câine ar crede un nefericit hoț că e. Vă zic, dacă e de protejat, sare, mușcă… ‘Atenție, câine rău!’ – se aplică și în cazul lui. Și ne e așa drag de el…

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *