puţină seriozitate

Grupurile de “graviduțe și mămici” m-au făcut să caut pe Google “IQ mediu România”

Prin luna a treia de sarcină am intrat în mai multe grupuri de pe Facebook de tipul “Graviduțe și mămici”, cu gândul că poate voi găsi, în perioada ce avea să urmeze, informații utile, diferite experiențe povestite, etc. Trăgând o concluzie, îmi dau seama că avem o mare problemă când vine vorba de educație în general și… de inteligență.

Ce găsim pe grupurile de “graviduțe și mămici”? De la prostituate care au încercat să facă avort ca-n vremea lui Ceaușescu și, pentru că nu le-a ieșit, au început cu postări “Când iubirea nu încape în două inimi, se naște a treia” și până la tinere care se plâng că s-au lăsat de școală din cauza iubiților… Unii dintre ei s-au întors la fostele, iar alții au realizat că nu mai vor copiii respectivi sau că e mai bine să rămână sub fusta mamei, în loc să se mute cu domnișoarele cărora le-au promis un viitor împreună. Crezi că mint când zic că toate astea le găsești în grupurile de “graviduțe și mămici?”. Intră și tu într-un grup. Atât. Tot ce ți-am zis în ultimul paragraf e dintr-un singur grup. 🙂

Doar că, vezi tu, s-ar putea să întâmpini probleme. Unii moderatori sunt selectivi. Dacă văd că ai mai mult de două clase, îți scriu în privat înainte să-ți accepte cererea. Să vadă ce scop ai tu acolo. Cumva vrei să educi? Să spui “e fake” la postări share-uite de pe pagini cu 3 like-uri, care promit câte 1.000 de euro primilor 500 de oameni care comentează? Păi tu, femeie proastă, cum îți permiți să distrugi speranța unei doamne care își petrece timpul distribuind, pe lângă cafeluța de dimineață, poze cu icoane și postări despre moliftă și astfel de lucruri?

A, că tot am zis de moliftă… Una întreba recent dacă sunt femei care “și-au reluat viața sexuală fără să-și fi făcut acea moliftă”… Pe soțul meu postarea asta l-a adus mai aproape de Dumnezeu că-și tot făcea cruce cât îi citeam…

Tot aici mai vedem cum se cer interpretarea analizelor de către alte “graviduțe și mămici”, sfaturi despre vaccinuri și răspunsuri la întrebări de tipul “Ce pastilă să iau pentru problema X?”. Îmi mai amintesc de una căreia i-au sărit două picături de ulei încins pe MÂNĂ și întreba dacă să se ducă la maternitate SAU la Urgențe, că “sigur îl afectează pe bebe”.

Zilele trecute, o femeie la circa 35-40 de ani a întrebat pe un grup de genul: “Poți rămâne însărcinată din prima?” Și atunci mi-am amintit de toate discuțiile legate de educația sexuală în România. Cred că nu mai e nevoie de alte detalii… În fine. Ce pot să-ți mai zic, încercând din răsputeri să nu jignesc pe nimeni, e că aproximativ 7 din 10 “graviduțe și mămici” își scriu postările folosind – și aici exemple luate de pe grup: “luna ianoarie”, “baetelu mieu”, “vrio”, “unfla”.

În același cadru găsești, de asemenea, postări în care “graviduțele și mămicile” cer păreri despre cărucioare și pătuțuri de mii de lei, despre nu știu ce jucării, haine, salopete de pe site-uri exclusiviste, cu mențiunea că “ne gândim să cumpărăm asta”. Dacă urmărești una, două, trei persoane care cer astfel de păreri, îți dai seama că mare parte dintre ele mai au postări precum: “Dacă n-am muncit niciodată câți bani îmi dă statul?” / “Am salariul net 1500 lei, cât iau indemnizația?”. CUM NAIBA SĂ-I SPUN EU COPILULUI MEU “Învață ca să știi să scrii, să nu te faci de rușine, să știi să calculezi, să nu te fraierească la magazin, învață ca să ai un job bun, învață ca să îți permiți orice vrei”? Astea își permit multe, credeți-mă. Cum? Ele știu.

Astăzi, la șapte luni jumătate de sarcină și câteva notificări de la grupurile cu pricina, am simțit nevoia de o căutare pe Google: “IQ mediu România”.

“În Europa, România se află pe ultimele locuri, cu un IQ mediu de 91. Reușim să îi depășim pe sârbi, albanezi, muntenegreni și suntem la egalitate cu macedonii. (…) În lume, România ocupă locul 13 din 43, la egalitate cu Armenia, Georgia, Kazahstan și Vietnam.”, scria Digi24 în 2017, citând cartea „Inteligența: Un concept unificator pentru științele sociale”, a autorilor Richard Lynn, profesor de psihologie, și Tatu Vanhanen, profesor de științe sociale, cu mențiunea că “harta mondială a IQ-ului are o vechime de peste 10 ani”.

În urmă cu doi ani, Edupedu nota că “performanțele cognitive ale românilor sunt astăzi (n.r. în 2020) la nivelul pe care îl aveam după Al Doilea Război Mondial”, potrivit celui mai amplu studiu cu privire la evoluția scorurilor de inteligență din România, realizat pe 12.000 de români, născuți de-a lungul a 80 de ani. Cercetarea indica, printre altele, că “nivelul din ’88-’89 a fost cel mai mare pe care România l-a avut în IQ”, potrivit psihologului Dragoș Iliescu.

Și acum… de ce mai stau în grupurile astea? Nu știu, cred că-mi place să mă enervez și să mă frustrez.

Totuși, vreau să închei într-o notă pozitivă și să-ți povestesc despre o tipă la vreo 25-30 de ani care a cerut recomandări de cărți. Și nu doar de parenting. A menționat că ea nu a fost prea mult la școală, că e de la țară, dar că încă de dinainte să rămână însărcinată s-a pus pe citit și vrea să evolueze în continuare. Și ce crezi? Scria corect și nu punea întrebări idioate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *